Links

Klik op de foto's om naar de website te gaan

Bram en Aagie

Schuin tegenover Mooie Dromen vindt u het nostalgische winkeltje Bram en Aagie.  

Aan ‘t winkeltje is nimmer iets veranderd. De toonbank en de rest van het interieur is even oud als het stichtingsjaar; 1890. 

Vanachter de toonbank werden eerst broden, later groente en tot 1985 sigaren en sigaretten verkocht door Bram en Aagje (in de volksmond Aagie) van Petten. Met trots draagt het Winkeltje nu hun naam. Voor de deur staat de antieke oude broodkar waar Bram nog brood mee ventte.

Het winkelwaar bestaat nu uit een rijk assortiment echt oudhollandsche snoepgoed zoals ulevellen, stroopsoldaatjes en druivesuiker.

't Houten Huis

Museum In 't Houten Huis is een historisch museum dat de geschiedenis van De Rijp en het Schermereiland belicht. Het museum is gevestigd in het voormalig weeshuis aan de Tuingracht.

Collectie[bewerken]

De Grote Brand in De Rijp van 1654, in 1662 door Egbert van der Poel geschilderd.

Belangrijke thema's in de collectie zijn scheepvaart (vooral walvisvaart en haringvisserij), Jan Adriaanszoon Leeghwater, doopsgezinden, hennepverwerking en het dagelijks leven van de dorpsbewoners. Tot de topstukken behoren een kajak uit West-Groenland en het schilderij De Grote Brand in De Rijp van 1654 van Egbert van der Poel.

Midwinterfeest Graft- De Rijp

Midwinterfeest in Graft de Rijp valt op 10 en 11 december 2016.

Opnieuw zal een groot aantal verenigingen, groepen en individuele deelnemers muzikale, kunstzinnige en culturele optredens verzorgen. Zang, instrumentale muziek, dans, toneel, u ziet het allemaal tijdens het Midwinterfeest. Bezoek ook de kleurrijke en geurrijke Kerstmarkt!

Het decor van het Midwinterfeest is het altijd pittoreske en monumentale centrum van De Rijp, dat voor de gelegenheid prachtig in Kerstsfeer is gebracht en waar u in de smalle straatjes hartversterkertjes, proeverijtjes en spannende en ontroerende tafereeltjes kunt aanschouwen. Het hart van De Rijp heeft door alle aankleding en sfeer het aanzien van een dorp rond 1900. Niet in de laatste plaats door de prachtige nostalgische kleding waarin steeds meer bewoners en bezoekers van het Midwinterfeest zich hullen. Komt dat zien, proeven en beleven!

Infomeer naar ons speciale Midwinterfeest arrangement.


Sociaal cultureel centrum De Groene Zwaan

De Groene Zwaan is sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in gebruik als cultureel centrum in De Rijp.Vrijwilligers organiseren er evenementen voor alle leeftijden: live muziek, filmhuis, literair café, 30+ disco, platenbeurs, walking dinners en lezingen zijn populair bij een breed publiek en vormen een spannende aanvulling op het standaard aanbod in De Rijp en wijde omgeving. Voor de jongeren biedt De Groene Zwaan regelmatig baravonden en spetterende feesten met house, hiphop en DnB. Verder hebben de lokale muziek- en popmuziekschool in De Groene Zwaan een warm thuis gevonden.

VVV Graft - De Rijp

Bij de VVV kunt u terecht voor toeristische informatie.

Vogelkijkhut

Bij de ontsluitingsweg (West-Graftdijk) liggen het Kerkemeertje en het Uilenbosje. Het Kerkemeertje is een ondiepe vogelplas waar een vogelkijkhut ligt. Door het Uilenbosje loopt een laarzenpad en daar is ook een uitzichtpunt. Bosrietzangers, braamsluipers, spotvogels en grasmussen kunnen in dit gebied gezien en gehoord worden, maar ook diverse steltlopersoorten.

Kaasmarkt Alkmaar


In 1365 bezat Alkmaar al een kaasweegschaal. Het kaasdragersgilde werd opgericht in 17 juni 1593. De Kaasmarkt heeft altijd op het Waagplein plaatsgevonden. Het plein is ten behoeve van de Kaasmarkt verschillende malen vergroot; in twee eeuwen tijd maar liefst acht keer. 

In de 17e eeuw werd kaas op vrijdag en zaterdag verhandeld vanaf mei tot Allerheiligen. In de 18e vond de Kaasmarkt eeuw zelfs vier dagen per week plaats. Tegenwoordig vindt de kaasmarkt in Alkmaar- tussen maart en september- elke vrijdag plaats van 10.00-12.30 uur.

Zaanse Schans

De Zaanse Schans is één van de mooiste stukjes Nederland. Hier maakt u actief onderdeel uit van een levendige en zeer fraaie woon-werk buurt uit de 18e en 19e eeuw. Vol houten molens, schuren, woningen en musea. Opgetrokken in unieke Zaanse houtbouw-architectuur en stuk voor stuk hierheen verplaatst vanaf 1961. Met gemak kunt u een halve dag op de Schans doorbrengen. Er is zoveel te zien, proeven, ruiken en beleven!