Raadhuis Graft

Historische de Rijp

Koffie en Lekkers in de Rijp

Middenbeemster

Omgeving

Het tweelingdorp  Graft-De Rijp behoort vanaf 1 januari 2015  tot de gemeente Alkmaar. Beide dorpen waren in de 17de, 18de en 19de eeuw zeer welvarend door de walvisvaart en haringvisserij. Graft de Rijp is tot beschermd dorpsgezicht verklaard; ongeveer 120 rijks- en 27 gemeentelijkemonumenten getuigen van een groots verleden. Wat u tijdens uw verblijf in Mooie Dromen absoluut niet mag missen is het authentieke winkeltje Bram en Aagie, de twee raadhuizen en het museum 't Houten Huis. In De Rijp zijn leuke winkeltjes, meerdere galerieën en diverse restaurantjes. Op donderdagochtend is er de warenmarkt.

De beroemde Jan Adriaanz Leeghwater (1575-1650) - ingenieur en molenmaker in De Rijp - was oppertoezichthouder bij de droogmaking van de Beemster. De Beemster is geplaats op de werelderfgoed-lijst van UNESCO. Leeghwater noemde Graft: 'het beste dorp van Holland'. Tegenwoordig wordt dit gebied  ook wel het land van Leeghwater genoemd.

Door deze rijke historie is Graft-de Rijp gelegen in een typisch polderlandschap, waar je kunt genieten van het weidse groene landschap met veel water. U kunt hier in alle rust prachtige fiets of wandelroutes volgen. Ook zijn er veel mogelijkheden om te varen in de Eilandspolder en te genieten van dit landschap vanaf het water. Het westelijk deel van de Eilandspolder is in beheer bij Landschap Noordholland en heeft een prachtig open karakter, doorkruist met slootjes en een paar plassen, zoals De Lei en De Knie. Het karakter van een echte vaarpolder is nog steeds aanwezig hoewel vanuit beheersoogpunt de landerijen ontsloten zijn door bruggen en een ontsluitingsweg. De afwisseling van grasland, rietkragen, water en her en der een bosje zorgen voor een zeer gevarieerd landschap waar veel planten en dieren een plek in kunnen vinden. Bij de ontsluitingsweg (West-Graftdijk) liggen het Kerkemeertje en het Uilenbosje. Het Kerkemeertje is een ondiepe vogelplas waar een vogelkijkhut ligt. Door het Uilenbosje loopt een laarzenpad en daar is ook een uitzichtpunt. Bosrietzangers, braamsluipers, spotvogels en grasmussen kunnen in dit gebied gezien en gehoord worden, maar ook diverse steltlopersoorten.

Graft - de Rijp ligt centraal in Noord-Holland. Zo bent u in een half uur in Alkmaar, Amsterdam, Zaanse Schans, Volendam of het strand. Er zijn goede busverbindingen, waarbij u voor de deur kunt instappen en zo zonder parkeerproblemen kunt genieten van verschillende activiteiten.    

De kaasmarkt

Alkmaar

Amsterdam op slechts 30 minuten afstand.

Strand van Egmond